Jungleanarkister plyndrer bazaren

By Bent Stenbakken from Nordjydske Stifstidende
January 2000


5/6 sjerner

Jazzmusikens globetrottere fra New Jungle Orchestra kan sammen med orkesterets leder, guitarist og komponist Pierre Dørge, fejre 20 års jubilæum i år.

Hvor rockbands plejer at fejre sådan noget med udgivelsen af en "Greatest Hits"-skive, har det danske junglefolk valgt at udsende deres 16. album - "Zig Zag Zimfoni". Og det er bestemt ikke nogen dårlig ide. De 10 ustyrlige jazzanarkister er denne gang draget på opdagelsesrejse til det nære Mellemøsten, sådan som det høres i indledningsnummeret "Arab Klap", hvor en ensom ørkenfløjte blander sig med håndklap og beduinens naive sang tilsat raphåndet percussion, inden blæserne sætter ind i heftigt hoplahumør. Saftig, kraftfuld bazarjazz.

Som sædvanlig balancerer cd'ens numre elegant mellem at være løssluppen uhøjtidelighed og dyb alvor. Junglefolkets ambition er ganske åbenlyst at lave musik, der både rummer livssmerten og tilværelsens umiddelbare glæde.

Det er hjerteve, vemod og vanvidsforelskelse som strømmer én i møde fra balladen"Primus Amor", hvor Peter Fuglsang er gæstesolist på klarinet. Men hvor ensemblets blæsere også klinger og mikser fornemt, mens de på skift tar soloteten. Gåsehudsrejsende smukt.

Efterfulgt af lystig natklubsramasjang i "Ellintonian Space Is The Place", hvor stive sjusser og frække piger hurtigt flokkes, som man sidder der og vipper på sin barstol downtown.

I nogle af de længer efreejazzimproviserede forløb - eksempelvis "In Aquis" - kan spillet blive lidt unødvendigt langstrakt og smånipset, før der bliver scoret.

Men det er hurtigt tilgivet, når man lægger øre til bandets nordjyske krydderi - saxofonisten Jakob Myginds etniske bryllupskomposition "Kwandu Wedding". Trommeincisterende, dramatisk indledt og så med et hurtigt skift pludselig letbenet, glad highlife. Det er vores bryllupdag i dag, synger de garanteret på afrikansk.

På "Zig Zag Zimfoni" fletter arabisk inspiration helt naturligt fingre med sort amerikansk jazz, mens de frivole anstandsdamer Afrika, Asien og Europa står klar til at springe til, hvis mislyde truer stævnemødet. De vil, at det skal ende med kys og kram og giver f..... i al velanstændighed.